elektromos auto otthoni toltes

Elektromos autó töltés otthon

Tekintettel arra, hogy a személygépkocsik általában más helyen parkolnak minden nap, az elektromos autótulajdonosok többsége az otthoni töltésre támaszkodik annak biztosítására, hogy autójuk minden reggel használatra kész legyen. A kényelmes otthoni éjszakai töltésnek az az előnye is, hogy a legtöbb esetben a legolcsóbb az újratöltés.

Milyen otthoni töltők állnak rendelkezésre?

Körülbelül 40 gyártó biztosít lakossági használatra alkalmas töltőegységeket – az alábbiakban bemutatjuk a népszerű modellek példáit. Az egységek általában falra szerelhetők, és elérhetők vagy egyenesen az autóba dugaszolható 1. vagy 2. típusú kábellel, vagy egy, a jármű töltőkábeléhez használható 2. típusú csatlakozóval.

A legtöbb szállító két teljesítmény-besorolási lehetőséget kínál: 3 kW vagy 7 kW. Várhatóan többet kell fizetnie a 7 kW-os opcióért, ami jelentősen lerövidíti a töltési időt, ha az autó gyors fedélzeti töltővel rendelkezik. Például egy 3 kW-os otthoni töltőegységgel rendelkező Nissan Leaf körülbelül 12-13 óra alatt teljes töltést biztosít, míg egy 7 kW-os egység körülbelül hat óra alatt teljes töltést biztosít.

Sokan ráadásul szinte „vakon” csak beduják a konnektorba az autójukat, nem veszik figyelembe, hogy egy elektromos autó töltés közben akkora teljesítményt vezs fel, mint ha egyszerre üzemelne a vasaló, a mikrósütő és a mosógép, plusz a hősugárzó. Sok esetben a fali kábelezés nem erre a teljesítményre van méretezve. Jó esetben csak a biztosíték kapcsol le, rosszabb esetben megolvadnak a kábelek, csatlakozók, legrosszabb esetben pedig akár tűz is kiüthet.

Mennyibe kerülnek az otthoni töltők?

Igen nagy szórás található a teljesítmény és az egyéb kényelmi funkcióktól függően 100 e Ft-tól 1.5 millióig is lehet otthoni fali töltőket kapni. A legjobb, körülnézni a wallbox.hu elektromos autó fali töltő kínálatában, majd megkérdezni az amúyg nagyon segítőkész ügyfélszolgálatot, a választott típus valóban a legideálisabb saját céljaink megvalósítására.