Klíma tisztítás, mikor és miért szükséges?

Miért kell a klíma berendezéseket, légkondikat időszakonként tisztítani, karbantartani?

Még a szezon előtt gondoskodnia kell a tisztítás elvégzéséről, hiszen a nem szükségszerűen karbantartott légkondicionáló berendezés betegségeket okozhat. Ez az első és legfontosabb szempont, ami a munkafolyamat szükségességét alátámasztja. Számos gomba és baktériumfaj is megtalálható egy-egy használatban lévő készülékben, hiszen ezek a fajok rendkívül kedvelik a nedves, párás helyeket és tisztítás hiányában veszélyes mértékben elszaporodhatnak. A berendezés használata során jelentkező komolyabb légzőszervi tünetek, mint torokfájás, rekedtség, nehézlégzés, mellkasi fájdalom, akár figyelmeztető jelek is lehetnek. Mindezeket a karbantartott készülékek nem okozhatják, karbantartás nélkül viszont egészségtelen levegő kerül légterünkbe.

Hogyan is zajlik a szakembereink által elvégzett szakszerű klíma tisztítás? Először a beltéri egység ventillátor lapátjait szabadítjuk meg a szennyeződésektől és gombaölő spray-vel permetezzük a lamellákat. A szűrők tisztítása is elengedhetetlen. Karbantartásukhoz baktérium és gombaölő oldatot használunk. Ezzel javul a légkondicionáló berendezés által előállított levegő minősége, ami az allergiások számára nagy könnyebbséget jelenthet, hiszen a légtérbe kerülő porszemcsék és szennyeződések irritálhatják a nyálkahártyát.

A fűtő funkciót ellátó berendezéseken még a tél beállta előtt érdemes elvégezni a klíma tisztítást. A karbantartott készülék minden évszakban kevesebb energiát fogyaszt a működés során.