A hazánkban gyártott Suzukik jó részének széria hibája az ABS hidraulika tömb, vagy közismertebb nevén abs kocka meghibásodása. A hibát nem önmagában az alkatrész hibás tervezése okozza, hanem a fékfolyadék előírt kétévenkénti cseréjének elmaradása. Más típusok ennyire talán nem érzékenyek erre a karbantartási mulasztásra de a 2010-ig gyártott Swiftek igen.

A hiba amúgy meglehetősen sunyi módon jelentkezik, hiszen nincsen ellenőrzőlámpa visszajelzés, csak azt tapasztaljuk, hogy később érvényesül a fékhatás a megszokottnál. Gyanakodhatunk akkor is, ha a fékpedál lenyomásakor sokkal lejjebb kezd el fogni, mint egyébként. A túl gyakran esedékessé váló fékfolyadék csere is a rossz ABS kockáról tanúskodhat, ilyenkor ugyanis a folyadék szivárogni kezd az alkatrész alól. Legrosszabb esetben vészfékezés esetén, de akár fekvőrendőrön történő átgurulás esetén is váratlanul jelentkezhet a hiba. Ilyenkor csak annyit érzel, hogy hirtelen becsúszik a fékpedál.

Az új alkatrész igen borsos áru, több száz ezer forintba kerül, ami azért különösen nagy érvágás, mert ezek az autók már igen alacsony árúak, nem éri meg ilyen értékben alkatrészre költeni. Majd a bontóban megveszem olcsón, gondolja a rutinos autótulajdonos, de rosszul gondolja. Mivel széria hiba, ezért gyakorlatilag az összes bontóban kapható alkatrésznek ugyanez lesz a hibája.

Mi lehet a költséghatékony megoldás?

Meglepő módon a felújítás a leginkább pénztárca barát. Suzuki Swift ABS kocka (2005-2010 közt gyártott típusokhoz) már 39.900 Ft-ért kapható 5 év garanciával! A speciális célgépekkel felújított hidraulika tömb visszaadja a biztonságos közlekedés élményét, mégsem kell érte kifizetni az autó értékének felét. Ráadásul a csere bejelentés után 1 óra alatt elkészül, akár meg is lehet várni.