A bőrünk rugalmassága, illetve feszessége mindenkinél egyéni adottság. Van, akinek egy erősebb fogyás sincs hatással a testére olyan szinten, mint annak, aki három kilót lead és már lóg rajta a bőr. Sokan sajnos azonban nem annyira szerencsések, hogy úgy érjenek el látványos eredményt, hogy nem maradna utána egy kis bőrfelület. Legyen szó szülésről, fogyásról, hízásról, jojó effektusról egyaránt, a hasplasztika mindenkinek segítséget nyújthat abban, hogy ismét visszanyerje az alakját. Lássuk, hogyan zajlik egy ilyen műtét!

A hasplasztika műtét

A bőrünk az idő múlásával folyamatosan veszít a rugalmasságából, így elkerülhetetlen a lógó has, az úszógumiról maradt bőr, esetleg a felkaron található lógó rész megjelenése. Van, akinek korábban, akad viszont olyan, akinek bizony csak később jelentkezik mindez. Hasplasztikával azonban bárki számára visszaállítható a bőr feszessége, eltüntethető a bőrfelesleg, ezáltal pedig akár a hasi zsírtól is könnyebben meg lehet szabadulni. Például a terhesség alatt alaktól függően a bőr igencsak megnyúlik, a szülést követően pedig egy megereszkedett has marad fent. De lehet szó drasztikus fogyásról, amikor a hason belül található zsírszövetek és az elődomborodás csökken, azonban maga az izomzat lazábbá válik, a bőr pedig megereszkedik. Elveszíti a korábbi formáját és alakját, ami miatt senki sem érzi magát túl magabiztosan.

A hasplasztika műtét menete is egy előzetes konzultációval indul, hiszen a modern orvoslásnak köszönhetően már célzottan kezelhetőek ezek a problémák. Még az úgynevezett kötényhasat is könnyedén át lehet alakítani, ugyanúgy, ahogy a túlzott zsírfelhalmozódást. Sajnos akadnak olyan esetek, ahol a túlzottan megereszkedett bőr eléri a combot, ami pedig izzadást és gombásodást okozhat. A nagy súly miatt ráadásul hátfájdalom jelentkezhet, amit nem árt a lehető leggyorsabban megszüntetni.

A hasplasztika menete

A beavatkozás során az orvos a megereszkedett, laza bőrt az alatta található zsírral együtt távolítja el, aminek köszönhetően visszaáll a hasfal eredeti feszessége. Ez azonban nem jelenti fogyást, fogyókúrát, a plasztikai sebész nem lépes lapos hasat generálni nekünk, kizárólag a felesleges bőrt tudja eltávolítani, illetve az esetlegesen szétvált hasizmokat összehúzni.

Ahogy már említettük a műtét legelső lépése egy kivizsgálás, ami során labor, EKG, illetve mellkasröntgen készül. Magát a beavatkozást altatásban végzik, nagyjából 2-3 óra szükséges hozzá. A páciens akár másnap haza is mehet, így nincs szükség további kórházi kezelésre. A bevágás egy láthatatlan helyen történik, általában az alhas területén, a bikinialsó vonalában, így nem akadályozhat meg bennünket a nyári napozásban sem.

A műtét során a bőrt és az alatta található zsírt felemelik, majd pedig a felesleget kivágva visszarakják a hasfali bőrrészt. A hasplasztikával eltüntethetőek a terhességi és a fogyási csíkok, de akár a striák egy része is a múlté lehetnek. Fontos tudni azonban, hogy bár másnap haza lehet utazni, azonban legalább 4-6 hétig érdemes speciálisan erre a célra kifejlesztett haskötőt hordani. A végeredmény azonban azonnal látható, viszont magát a végleges hasformát és feszességet csak hónapokkal a beavatkozást követően lehet igazán észlelni. Amit pedig mindenkinek észben kell tartania, aki hasplasztikát választ, hogy a műtéttől számított legalább fél évig se napfény, se szolárium fénye nem érheti a heget, ez ugyanis a seb deformálódásához vezethet.

A hasplasztika típusai

A műtétnek több fajátja van. Létezik mini, normál, illetve zsírleszívással kombinált típus egyaránt. Az első csak kisebb méretű ereszkedés esetén használatos, ami csak egy apró beavatkozásnak számít. A mini hasplasztika során kizárólag a köldök alatti rész megfeszítését végzik el. Ezzel szemben a normál műtétnél a lógó bőrfelesleget és ezzel együtt a bőr alatti zsírt is el tudják távolítani. Ennél sokszor a köldök áthelyezésére is szükség van, ami egy újabb heggel járhat a páciens számára. Ami pedig a kombinált plasztikát illeti, itt a jelentős zsírlerakódás miatt a műtét előtt javallott fogyókúrát tartani, csak így biztosítható az eredményes műtét.

A hasplasztika műtét tehát pár óra alatt megvan, amit egy 2-3 hetes felépülés követ. Hatásos lehet a szülés vagy pedig egy nagyobb fogyókúra utáni bőrfelesleg eltávolításánál.