A szürkehályog sajnos igen sokak életét keseríti meg. Ez a szembetegség kezdetben még alig észrevehető, amikor pedig már látható jelei vannak – az akár a teljes látásunkba is kerülhet. Ilyen esetekben a műtéti beavatkozás már szinte elkerülhetetlen, azonban jó hír, hogy egyáltalán nem kell tőle félni.

Fájdalommentes és gyors beavatkozás – nincs mitől tartani

A szem hasonlóan egy kényes terület sok ember számára, mint ahogyan például a fog. Mind tudjuk, hogy ezeken a területeken igen sérülékeny szövetek találhatóak, főleg ha a látásunkról van szó. Sokaknak szinte már az is fizikai rosszullétet okoz, ha belegondolnak abba, milyen amikor valakinek belenyúlnak a szemébe például egy éles eszközzel. A szürkehályog kezelését is sokan emiatt odázzák inkább el, pedig minél jobban húzzák, annál inkább már csak a műtét segíthet. Ám még ekkor sincs mitől tartani. A legtöbb esetben a szürkehályog műtétet helyi érzéstelenítéssel végzik, és nincs szükség altatásra. A klinikán olyan szemcseppet használnak, amely tökéletesen érzésteleníti a műtendő területet, vagyis még attól sem kell tartanunk, hogy injekciós tűvel fogják a szemünkbe szúrni majd az érzéstelenítőt. Viszont közben sincs okunk az aggodalomra. A szemlencseműtét csupán körülbelül 10 percet vesz igénybe. Ez idő alatt a már használhatatlan, elhomályosult szemlencsét egy új műlencsére cserélik, amely végleges és tökéletes eredményt biztosít minden páciens számára. A műlencse behelyezése, és a régi lencse eltávolítása (amely ultrahangosan történik) teljesen fájdalommentes, és semmiféle komoly kellemetlenséggel nem jár. A beavatkozás után a páciens saját lábán távozhat még aznap, hiszen a műlencse behelyezés alatt olyan mikroszkopikus sebek keletkeznek csupán, amelyek a műtét végeztével szinte azonnal maguktól záródnak. Nincs szükség semmilyen utókezelésre, de komolyabb előkészületre sem. Úgy mehetünk oda a klinikára, ahogyan egy átlagos napon készülnénk a városba, hiszen ez a beavatkozás teljes mértékben ambulánsnak számít.

Jól látható eredmények – szó szerint azonnal

A beavatkozás után a különbséget szinte azonnal tapasztalhatjuk. Persze, kell egy-két nap, mire a látásunk tökéletesen kitisztul, viszont már a műtét napján jóval élesebben látunk majd a homályosságot okozó szürkehályog jelenléte nélkül. Az utókezelés is minimális, hiszen csak kontrollra kell visszamenni másnap, valamint két hónap múlva. Azon pedig ne is lepődjünk meg, ha sokkal jobban fogunk látni, mint a szürkehályog keletkezése előtt. A műtét ugyanis a szemromlást és a nem szürkehályog eredetű homályos látást is képes korrigálni, hiszen egy teljesen új lencsét kapunk. Ezért sok esetben akár még a korábbi szemüvegviselés is elhagyható lehet. Két legyet ütünk tehát ezzel egy csapásra, méghozzá végleges megoldással. Ebből a szempontból pedig a műtéttel így valóban duplán nyerhetünk.