lumbágó

Gyógytorna lumbágóra: 5 tipp a kezdéshez

Minden ötödik embert érinti a lumbágó, mely igazán megkeserítheti a mindennapjainkat, hiszen ilyenkor sem hajolni, sem fordulni nem tudunk, és kellemetlenséget okoz az ülés vagy az állás.

Várandósság idején, idősebb korban, de egy hirtelen mozdulat következtében is kialakulhat a derékban ez a rendkívül kellemetlen, nyilalló fájdalom. A lumbágó okairól, tüneteiről, és kezeléséről a Gyógytornászom weboldalán is olvashatsz bővebben.

Mindent a lumbágóról

A lumbágó az alsó háti, ágyéki gerincszakaszban tapasztalható fájdalom köznapi neve. Számos oka lehet, többek között izomhúzódás, sérv és ízületi gyulladás, de egy rossz mozdulat, a helytelen testtartás vagy az ülő munka következtében is kialakulhat – akár egyik pillanatról a másikra. Az idősebb korosztály jobban ki van téve a lumbágó kialakulási esélyeinek, mivel a gerinc körüli izmok és maga a gerincoszlop a kor előrehaladtával egyre inkább elhasználódik. De akik megerőltető fizikai munkát, sportot végeznek is a veszélyeztetett csoportban vannak ebből a szempontból, csakúgy, mint a túlsúllyal élők, a várandós édesanyák vagy az ülő életmódot folytatók. A stresszes, túlhajszolt lét, és egyes gerincbetegségek is kiválthatnak lumbágót.

Tünetei közé tartozik az aszimmetrikus, csak egy oldalon jelentkező, heves deréktáji fájdalom. Mivel befeszülnek a hátizmok, ezért a gerinc mozgása beszűkül, az ember pedig képtelenné válik bizonyos irányokba hajolni, fordulni. Reggelente rosszabb, és jellemzője, hogy az érintett szakasz érzékeny, kellemetlen az érintés, a mozgás.

Gyógyulási időnek akut lumbágónál 3-6 hetet mondanak a szakorvosok, de ha nem csak pihentetjük, hanem terápiát is alkalmazunk, akkor ez lerövidülhet néhány hétre. Krónikus lumbágónál azonban vissza-visszatérő tünetekre kell számítani, a gyógyulási idő itt is a kezelésektől függ.

Gyógytorna lumbágóra – 5 tipp

A lumbágó kezelésére számos lehetőség áll rendelkezésre, beleértve a gyógytornát. A helyesen végzett gyógytorna ugyanis erősítheti az épp igénybe vett alsó hátizmokat, javíthatja rugalmasságukat, így nemcsak helyrehozhatjuk a területet, de megelőzhetjük a lumbágó visszatérését is. Azonban mivel alapvetően fájdalommal élünk ilyenkor, gyógytornász segítségével érdemes belefogni a tornáztatásba, aki professzionális tanácsaival összeállíthatja nekünk a megfelelő tervet.

Addig is, amíg eljutunk a szakemberhez, az otthoni torna elkezdéséhez öt tippünk van:

  1. Kezdjünk lassan és fokozatosan növeljük az intenzitást.
  2. Koncentráljunk a hát alsó részének izmait erősítő gyakorlatokra.
  3. Ne tegyünk hirtelen mozdulatokat.
  4. Fordítsunk figyelmet a helyes testtartásra.
  5. Legyünk türelmesek, hiszen időbe telhet, amíg a gyógytorna hatni kezd.

A lumbágó megelőzhető

Amikor az embert elkapja a derékfájás, mindig akkor jut eszébe, hogy bárcsak tett volna a megelőzésért, és akkor most nem lenne ilyen helyzetben. Ejtsünk hát pár szót arról, hogyan kerülhetjük el a lumbágót. Egyrészt a rendszeres gyógytornával megelőzhető annak kiújulása, másrészt a testmozgás beépítése a mindennapjainkba sosem hátrányos. A túlsúly csökkentése, az egészséges életmód fenntartása, odafigyelés a helyes testtartásra és a helyes emelési technikákra szintén sokat segíthetnek abban, hogy elkerülhessük a lumbágó okozta fájdalmakat.

Kép forrása: pexels.com