házon napelem

A napelem működése érthetően

Legegyszerűbben talán úgy magyarázható meg a napelemek működése, hogy a fény részecskéi elektronokat szabadítanak fel az atomokból és így képesek áramot termelni. A napelemek fotovoltaikus cellákból állnak és a napfényt alakítják át elektromos árammá. Minden napelem több összekapcsolt cellából áll.

Hogyan működnek pontosan a cellák?

A cellák működéséhez elektromos mezőt kell létrehozniuk, amely nagyban hasonlít a mágneses mezőhöz, hiszen itt is akkor tud létrejönni elektromos mező, ha az ellentétes töltések képesek elválni egymástól. A felső rétegbe általában szilícium kerül, míg alulra bór és ennek köszönhető, hogy létre tud jönni az elektromos mező. Ahogy a napfény fotonja felszabadít egy elektront, abban a pillanatban a szilícium összeköttetésből az elektromos mező képes kilökni az elektront. A cellában megtalálható egyéb összetevők ezeket az elektronokat alakítják át használható energiává.

Mire figyeljünk oda, amikor a napelem panelek és az inverter kiválasztására kerül sor?

A napelem panelek legyenek hatékonyak és könnyedén beépíthetők, emellett fontos az esztétikus megjelenés, valamint a helytakarékosság. Az invertereknél a jó szervizelhetőséget, a magas hatásfokot, a magas garanciát és a felhasználóbarát applikációt tartsuk szem előtt.  Az ST Solar weboldalán további hasznos információkat tudhatsz meg a napelem rendszerek előnyeiről.

Miben segíthet egy profi csapat?

Ha egy napelem rendszer kiépítése előtt nem mérjük fel alaposan az igényeket és helytelenül kerül telepítésre a rendszer, akkor a teljes megtérülés akár éveket is csúszhat, de az is elképzelhető, hogy teljesen ráfizetéses lesz. Erre valószínűleg senkinek sincsen szüksége. Az ST Solar segíthet az engedélyeztetésben, a pályázat megírásában és benyújtásában, valamint a napelemek telepítésében is. Ezek a napelemek nagyon hosszú ideit biztosítják az energiát és mivel szinte a ház részét képezik ezért fontos, hogy esztétikus is legyen. A csapat minden esetben a helyszíni felmérés után, személyre szabottan ad ajánlatot és tervezi meg a teljes rendszert. Mivel több évtizede foglalkoznak Magyarországon a napelemek kivitelezésével, ezért évek múlva is segítséget tudnak nyújtani a rendszer kapcsán.

Milyen előnyei vannak a napelem rendszer kiépítésének?

A napenergia segítségével egy teljes ház energiaellátása is megoldható. Ha házunkat úgy tervezzük meg, hogy a melegvíz, a fűtés, a főzés, de még a hűtés is energiával működjön, akkor drasztikusan le tudjuk csökkenteni a rezsi kiadásainkat. A rendszer segítségével végre teljesen le lehet majd válni az áramszolgáltatóról, így nem kell tartani az áremelésektől, az áramingadozásoktól, vagy éppen az évente többször is előforduló karbantartási munkálatok miatti áramkikapcsolásoktól. A napelem rendszert tekinthetjük egy hosszabb távú befektetésnek is, amely hozzávetőlegesen 3 év alatt vissza is hozhatja az árát. Egy-egy jól kiépített rendszer, akár 40 éven át is gond nélkül képes üzemelni.