A kifejezetten széles kínálatnak, a rendkívüli sokszínűségnek és az időközönként megjelenő újdonságoknak hála különböző típusú társasjáték közül válogathatsz a piacon. Manapság már számos igény kielégítésére gondoltak a társasjáték megálmodói és fejlesztői, így garantáltan megtalálod az alkalomhoz, valamint a társasághoz illő darabot.

Amennyiben még kezdőnek számítasz a társasjátékok világában, most szeretnéd beszerezni az első komolyabb darabjaidat vagy már rendelkezel pár játékkal, de bővítenéd a tárházadat, akkor ez a bejegyzés neked szól! A legideálisabb társasjáték kiválasztása előtt vannak olyan tényezők, amelyeket érdemes mérlegelned és szem előtt tartanod, annak érdekében, hogy valóban azt válaszd, amely számodra és a társaságod számára is tökéletes kikapcsolódást nyújt.

Tudj meg többet a társasjáték vásárlásának folyamatáról – ismerd meg a jellegzetességeket és az árakat egyaránt!

A társasjátékok jellemzői – vásárlás előtti kisokos

A széles kínálat sokszor elbizonytalaníthat, hiszen hirtelen azt sem tudod, hogy melyik játéktípushoz kapj. Éppen ezért a legegyszerűbb, ha összegyűjtöd azokat a kritériumokat, amelyek segítségével leszűkítheted a játékokat egy bizonyos csoportra.

Mindenekelőtt érdemes meghatároznod azt az élethelyzetet, ahol kamatoztatni fogod a társasjáték előnyös tulajdonságait. Otthon szeretnéd közelebb hozni a családot, kicsit jobban megismerni párodat? Esetleg egy nagyobb baráti összejövetel – buli vagy csapatépítő esetében lenne szükséged egy jégtörő játékra?

1. Határozd meg a társaságot!

A társasjáték, ahogyan azt az elnevezése is sejteti – több embernek, egy komplett társaságnak szól. Ugyan ma már vannak olyan játékok, amelyekkel akár egyedül is jól elszórakozhatsz, mégis sokkal kellemesebb társaságban játszani. Ismerned kell baráti köröd, családod ízlését, stílusát, a játékosok életkorát, valamint számát egyaránt.

  • Tudd, hogy nagyjából hányan fogtok a társasjátékkal játszani!

Szeretnéd a pároddal feldobni az unalmas hétvégéket, szeretnéd egy kicsit jobban megismerni a kapcsolatotok fejlesztése érdekében? Nem probléma, ma már számos 2 fős társasjátékkal találkozhatsz a boltok polcain. A hétvégi bulira készülsz és kellene egy olyan társas, amiben többen is be tudnak csatlakozni? A felnőtt partijátékok erre lettek kitalálva!

  • Ismerd a társaságod életkorát!

A gyermekeid számára is szórakoztató, családi játékot keresel, esetleg belemerülnél a csaták, a háborúk vagy egyenesen a zombi apokalipszis világába? Az életkor már alapjába véve leszűkítheti a játék stílusát és a témát egyaránt.

  • Milyen hosszú legyen a játék időtartama?

Az alábbi tényezők természetesen hatással vannak egymásra, hiszen a kisgyerekek figyelmét az impulzívabb és rövidebb játékok kötik le, míg a felnőttek akár egy egész estés, 3-4 órás játékok által tudnak kiteljesedni. Minderre hatással lehet az esemény helyszíne is, hiszen egy kisebb baráti társasággal a négy fal között sokkal szívesebben töltötök több időt a játékkal, míg egy buliban a rövidebb és izgalmasabb játékok viszik el a prímet.

  • Milyen stílus nyerheti el a társaság tetszését?

A téma is lényeges tényező, hiszen az adott társasjátéknak kötődnie kell lennie az érdeklődési körötökhöz annak érdekében, hogy mindenki önfeledten élvezni tudja. Történelmi, háborús, horror, sci-fi vagy kalandjáték – biztosan megtalálod az ínyedre való témát.

2. A társasjáték mechanikája és típusa

Amennyiben megvannak a válaszok az előző kérdésekre, akkor érdemes egy pár gondolatot a játék típusára szánni. Stratégiai játék keretei között megmozgathatjátok az agytekervényeiteket. Általa egy összetettebb, hosszabb és elgondolkodtató játékmenet részesei lehettek.

A parti játékok kifejezetten szórakoztatók és csapatot összekovácsolók tudnak lenni, melyek gyors és tartalmas voltuknak köszönhetően elkápráztatják mind a résztvevőket, mind a nézőközönséget. A családi játékok mindezen túl barátságosabbak és rövidebb játékidővel rendelkeznek annak érdekében, hogy minden korosztály ki tudja élvezni.

Végül pedig azt érdemes eldöntenetek, hogy egymást támogatva, egy kooperatív társasjáték segítségével szeretnétek elérni egy közös célt, vagy inkább az egymás elleni küzdelemben, egyénileg csillogtatnátok meg tudásotokat.

Ezen tényezőkkel már leszűkítheted a kört és sokkal közelebb kerülhetsz a vágyott társasjátékhoz!

3. Az ár, amiért megvásárolhatod az ideális társasjátékot

A társasjátékok ára is igen széles skálán mozog. A játék időtartalma sokszor egyenes arányban nő annak árával is, hiszen a több órás, rengeteg kiegészítőt igénylő stratégiai játékok a drágább árkategóriába tartoznak, míg a rövid és gyors kártyajátékok már jóval olcsóbban is beszerezhetők.

Általánosságban a komolyabb és több ’hozzávalóval’ rendelkező társasjátékok 15.000-35.000 Ft közötti árban mozognak. Ezek a játékok rendszerint bővíthetők egyéb kiegészítőkkel, mint például a Rettegés Arkhamban vagy az Eldritch horror.

A legtöbb partijátékot már 10.000 Ft alatt megvásárolhatod, amennyiben pedig a kártyajátékok szerelmese vagy akkor 3.000-4000 Ft-ért már a tiéd lehet egy-egy szórakoztató darab úgy, mint a Csótánypóker, a Jógi vagy a megunhatatlan Uno.

Amennyiben pedig pontosabb információra vágysz, akkor a www.gemklub.hu weboldalon könnyen tájékozódhatsz arról, hogy jelenleg milyen árakon mozognak a különféle társasjátékok.